lessons / E-wall

Ένα project φτιαγμένο από Εκπαιδευτικούς

Ενότητα 11: Παιχνίδια

 

Οι εγκλίσεις των ρημάτων

Τα Παιχνίδια της Γειτονιάς μας

Τα Παιχνίδια της Γειτονιάς μας The Games of our Neighborhood

 

Συλλαβισμός

Συλλαβή ονομάζεται κάθε κομμάτι της λέξης που γίνεται από ένα φωνήεν ή ένα δίφθογγο μόνα τους ή μαζί με ένα ή περισσότερα σύμφωνα. Συχνότερα μία συλλαβή γίνεται από ένα σύμφωνο και ένα φωνήεν.

Π.χ. πα-τέ-ρας

 

Επιτραπέζια παιχνίδια

Τα TOP 10 ΚΑΛΥΤΕΡΑ Επιτραπέζια ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ | TOPTENGR

Τα επιτραπέζια παιχνίδια, εκτός από ώρες διασκέδασης που προσφέρουν, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν κι άλλες επιπλέον δεξιότητεςθετικές στάσεις και συμπεριφορές.
 • Μαθαίνουν να περιμένουν τη σειρά τους
 • Μαθαίνουν να ακολουθούν εντολές και οδηγίες
 • Μαθαίνουν να χάνουν και να κερδίζουν
 • Μαθαίνουν να συνεργάζονται
 • Μαθαίνουν να σκέφτονται στρατηγικά
 • Εξασκούν μαθηματικές δεξιότητες
 • Εξασκούν την αντίληψη και τον οπτικο-κινητικό συντονισμό
 • Εξασκούν τη μνήμη

Απρόσωπα ρήματα

Απρόσωπα λέγονται τα ρήματα που χρησιμοποιούνται στο γ’ ενικό πρόσωπο (αυτός, αυτό, αυτή, αυτοί, αυτά) και δεν έχουν ως υποκείμενο κάποιο πρόσωπο ή πράγμα που να υπάρχει ή να εννοείται. Τα ρήματα αυτά έχουν ως υποκείμενο μια ολόκληρη φράση
π.χ.  Φαίνεται πως θα βρέξει.
π.χ.  Ακούγεται ότι αύριο θα πάμε εκδρομή.
 • Απρόσωπα ρήματα είναι τα εξής ρήματα: απαγορεύεται, ανακοινώνεται, αποφασίζεται, διαδίδεται, πρέπει, εννοείται, ψιθυρίζεται, συμφέρει, υποτίθεται, πρόκειται, υπενθυμίζεται, επιτρέπεται, πιστεύεται, λέγεται, ακούγεται, κ.ά.
 • Ρήματα που αναφέρονται σε φυσικά φαινόμενα ή στην έναρξη χρονικών διαστημάτων: αστράφτει, βραδιάζει, δροσίζει, καλοκαιριάζει, φέγγει, χιονίζει, ψιχαλίζει, φωτίζει, μπουμπουνίζει, ξημερώνει, φυσά κ.ά.
Ένα ρήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως προσωπικό και ως απρόσωπο.
 Απαγορεύεται το κάπνισμα.(προσωπικό)
Απαγορεύεται να καπνίζετε.
(απρόσωπο)
 • ​Απρόσωπες εκφράσεις
Εκτός από μονολεκτικά απρόσωπα ρήματα έχουμε και απρόσωπες φράσεις. Οι φράσεις αυτές αποτελούνται από το γ’ ενικό πρόσωπο του ρήματος είμαι και ένα ουδέτερο επιθέτου ή ένα ουσιαστικό.
π.χ.  Δεν είναι σωστό να τσακώνεστε. 

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

Σημαντικές συμβουλές για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

 

Ορθογραφία ρημάτων

 

<

 

Εγκλίσεις και ορθογραφία ρημάτων

Πνευματικά παιχνίδια

Fun Chess

Σκάκι

Το σκάκι είναι επιτραπέζιο παιχνίδι και ιδιαίτερα πνευματικό άθλημα για δύο παίκτες. Παίζεται σε τετράγωνο διάγραμμα, που λέγεται σκακιέρα, επί της οποίας οι παίκτες, καθισμένοι αντικριστά, μετακινούν, ο ένας τους 16 λευκούς πεσσούς (πιόνια) του παιγνιδιού και ο άλλος τους 16 μαύρους, σε εναλλάξ κινήσεις, μία προς μία, με βάση τους κανονισμούς του παιγνιδιού.
Παλαιότερα το σκάκι το ονόμαζαν «παιγνίδι των Βασιλέων». Αυτό προέρχονταν από το γεγονός ότι αποτελούσε για μακρό χρόνο την κυρίαρχη ψυχαγωγία Βασιλέων, Παπών, Πριγκίπων, και γενικά του ανώτερου κλήρου, αυλικών, ευγενών και πλουσίων τόσο της Δύσης όσο και της Ανατολής. Σήμερα το σκάκι χαρακτηρίζεται «βασιλιάς των παιγνιδιών» ως το δυσκολότερο, επιστημονικότερο και ωραιότερο.

Επίθετα σε -ος, -ο/-ων, ούσα, -ον

 • Τα επίθετα σε –ος, –ο προέρχονται από τα αρχαία ελληνικά κι έχουν συνήθως δύο γένη.
 • Τα επίθετα σε –ων, –ουσα, –ον, προέρχονται από μετοχές ενεργητικής φωνής ρημάτων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.
Πρόκειται για μια τράπεζα ηλεκτρονικών εργαλείων, ασκήσεων, οπτικοακουστικού υλικού, χωρισμένο ανά τάξη, μάθημα και διδακτική ενότητα. Έτσι ο εκπαιδευτικός μπορεί απλώς να μπαίνει στην ενότητα που έχει να διδάξει την κάθε ημέρα και να χρησιμοποιεί το υλικό, είτε μέσω προτζέκτορα/διαδραστικού πίνακα, είτε να το διαμοιράζει με link στους μαθητές του, ή ακόμα και να κατεβάζει αρχεία και να τα μεταφορτώνει στην προσωπική του σελίδα στο e-me, ώστε να δημιουργεί το προσωπικό του αρχείο.

Πρόκειται για υλικό που δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο την περίοδο της καραντίνας από συναδέλφους εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα και ταξινομήθηκε, ώστε να είναι ανοικτό και προσβάσιμο σε όλους.

Για επικοινωνία μέσω email

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα 
FB / Instagram / Twitter / Pinterest
Κύλιση προς τα επάνω