lessons / E-wall

Ένα project φτιαγμένο από Εκπαιδευτικούς

Ελλάδα η χώρα μας

ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας
Γεωγραφικά Διαμερίσματα της Ελλάδας


ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ  ΚΑΛΥΤΕΡΑ  ΤΑ  ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ  ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ  ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ

Θράκη: Μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ένας τόπος πολυπολιτισμικός…

Στο σημείο όπου η Δύση ενώθηκε με την Ανατολή, η μουσουλμανική επιρροή άγγιξε την χριστιανική παράδοση. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα εντυπωσιακό κράμα μέσα από την συνύπαρξη λαών που, παρά τις διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές τους, κατέληξαν να συμβιώσουν αρμονικά. Θα το αισθανθείτε και οι ίδιοι όταν επισκεφθείτε την Ξάνθη, την Κομοτηνή ή την Αλεξανδρούπολη. Η Θράκη είναι ίσως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς της Ελλάδας. Η ιστορία της ξεδιπλώνεται με αφετηρία τους βυζαντινούς καιρούς και συνεχίζει ως τους μεσαιωνικούς και τους οθωμανικούς χρόνους. Το δέλτα του Έβρου και ο ποταμός Νέστος, η λίμνη Βιστωνίδα και το Πόρτο Λάγος, τα Άβδηρα και η αρχαία Μαρώνεια, τα Πομακοχώρια, το κάστρο του Καλέ στο Διδυμότειχο, ο φάρος της Αλεξανδρούπολης και το Εσκί Τζαμί στην Κομοτηνή, αποτελούν μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να αγνοήσετε, όταν νιώσετε έτοιμοι να την εξερευνήσετε!

 

Κορυφαία αξιοθέατα ανά νομό

Ν. Έβρου:
Το μοναδικής ομορφιάς δάσος της Δαδιάς, το Δέλτα του ποταμού Έβρου, με την έντονη βιοποικιλότητα, τα ιαματικά λουτρά ΤραΪανούπολης  ο φάρος της Αλεξανδρούπολης, τα κουκλόσπιτα στο Σουφλί, εκεί όπου άνθιζε η σηροτροφία, το κάστρο στο Διδυμότειχο, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το όμορφο νεοκλασικό κτίριο της Ζαριφείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Ν. Ροδόπης:
Η πόλη της Αρχαίας Μαρώνειας, το Εσκί Τζαμί (γνωστό και ως Παλαιό Τέμενος) και ο πύργος του Ωρολογίου στην Κομοτηνή.

Ν. Ξάνθης:
Το δάσος  της Χαιντούς, με τις υπεραιωνόβιες οξιές, τα χωριά των Πωμάκων,  το γραφικό Πόρτο Λάγος (στα όρια μεταξύ Ξάνθης-Ροδόπη) και η λίμνη Βιστωνίδα, η παλιά πόλης της Ξάνθης και ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων, πατρίδα του φιλοσόφου Δημόκριτου.

Η Μακεδονία (με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη) είναι το μεγαλύτερο σε έκταση και το δεύτερο μεγαλύτερο σε πληθυσμό γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής έχει πληθυσμό 2.408.530 κατοίκους[2] και έκταση 34.178 τετρ. χλμ. που αντιστοιχεί στο 25,9% της συνολικής έκτασης της Ελλαδικής επικράτειας. Η Μακεδονία, αποτελείται από τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών.

Εκτείνεται ανάμεσα στην οροσειρά της Πίνδου και τον ποταμό Νέστο στα ευρύτερα όρια της ιστορικής περιοχής της αρχαίας Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα, οριζόμενη προς βορρά από τα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία και την Βουλγαρία, προς ανατολικά από τη Θράκη, προς νότια από τη Θεσσαλία και το Αιγαίο Πέλαγος και δυτικά από την Ήπειρο και την Αλβανία.

Εδώ επίσης βρίσκεται και η αυτοδιοικούμενη, μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους στην χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής, με τα 20 μοναστήρια της, από τα σημαντικότερα κέντρα της Ορθοδοξίας παγκοσμίως καθώς και η πόλη της Θεσσαλονίκης, μητρόπολη και κύρια πόλη της Μακεδονίας, κέντρο της Βόρειας Ελλάδας και «συμπρωτεύουσα» της Ελλάδας.

 

ΗΠΕΙΡΟΣ

Τόση ομορφιά χωράει μόνο σε μία Ήπειρος 2018. Such beauty can only be found in Epirus 2018 edition.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ /Epirus  / ΔΡ ΜΕΝΤΗΣ Κ.

Τζουμέρκα www.signature.gr

Αξιοθέατα – Φυσικές ομορφιές – Ιστορικά μνημεία

Καλάβρυτα-Μονή Αγίας Λαύραsnowtravel.gr

Αξιοθέατα – Φυσικές ομορφιές 

 

 

Τα Επτάνησα αποτελούν ένα σύμπλεγμα επτά κυρίων νησιών και αρκετών μικρότερων που βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος. Τα επτά κύρια νησιά είναι, με σειρά μεγέθους, η Κεφαλλονιά, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, τα Κύθηρα, η Ιθάκη και οι Παξοί.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων περιλαμβάνει και κάποια μικρότερα νησιά όπως τα Αντικύθηρα, τους Αντίπαξους, το Αρκούδι, την Άτοκο, τον Βρόμωνα, την Δρακονέρα, την Ερεικούσσα, τον Κάλαμο, τον Καλόγηρο, το Καρλονήσι, τον Καστό, τον Λαμπρινό, το Μαθράκι, τη Μάκρη, το Μεγανήσι, το Μόδι, τους Οθωνούς, την Οξεία, τον Πεταλά, τον Ποντικό, το Προβάτι, τον Σκορπιό, την Σοφία, τις Στροφάδες, την Σωρό και άλλα. Στο σύμπλεγμα των Επτανήσων περιλαμβάνεται και η νήσος Σάσων, η οποία από το 1864 έως το 1914 ανήκε στην Ελλάδα.

Τα Επτάνησα ανήκουν διοικητικά στην περιφέρεια των Ιόνιων νησιών, πλην των Κυθήρων, που ανήκουν διοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής. Η περιφέρεια των Ιόνιων νησιών περιλαμβάνει τους νομούς Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Λευκάδας.

Αξιοθέατα – Φυσικές ομορφιές – Ιστορικά μνημεία

 

 

Αξιοθέατα – Φυσικές ομορφιές – Ιστορικά μνημεία

ΤΟ  ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ  ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ  ΟΠΟΥ  ΖΟΥΜΕ

ΕΠΤΑΝΗΣΑ

Τα Επτάνησα αποτελούν ένα σύμπλεγμα επτά κυρίων νησιών και αρκετών μικρότερων που βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος. Τα επτά κύρια νησιά είναι, με σειρά μεγέθους, η Κεφαλοννιά, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, τα Κύθηρα, η Ιθάκη και οι Παξοί.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων περιλαμβάνει και κάποια μικρότερα νησιά όπως τα Αντικύθηρα, τους Αντίπαξους, το Αρκούδι, την Άτοκο, τον Βρόμωνα, την Δρακόνερα, την Ερεικούσσα, τον Κάλαμο, τον Καλόγηρο, το Καρλονήσι, τον Καστό, τον Λαμπρινό, το Μαθράκι, τη Μάκρη, το Μεγανήσι, το Μόδι, τους Οθωνούς, την Οξεία, τον Πεταλά, τον Ποντικό, το Προβάτι, τον Σκορπιό, την Σοφία, τις Στροφάδες, την Σωρό και άλλα. Στο σύμπλεγμα των Επτανήσων περιλαμβάνεται και η νήσος Σάσων, η οποία από το 1864 έως το 1914 ανήκε στην Ελλάδα.

Τα Επτάνησα ανήκουν διοικητικά στην περιφέρεια των Ιόνιων  νησιών, πλην των Κυθήρων, που ανήκουν διοικητικά στην περιφέρεια Αττικής. Η περιφέρεια των Ιόνιων νησιών περιλαμβάνει τους νομούς Ζάκυνθος, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Λευκάδας.

ΕΠΤΑΝΗΣΑ- ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

 

Από την μυθολογία το γνωστό νησί των Επτανήσων είναι φυσικά η Ιθάκη. Η Ιθάκη το νησί πατρίδα του Οδυσσέα θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά νησιά της Ελλάδας. Όχι στα σημερινά χρόνια αλλά από την αρχαιότητα και τη μυθολογία. Ο Όμηρος με τα έπη του άφησε βαριά κληρονομιά και πολλή δουλειά σε ξένους και Έλληνες επιστήμονες που ασχολούνται χρόνια με το έργο αυτό.
Βεβαίως εκτός από τον Όμηρο με την Οδύσσεια αναφορές υπάρχουν και από άλλους παλαιότερους συγγραφείς όπως ο Ακουσίλαος που λέει ότι ο Ίθακος. Ο Νήριτος και ο Πολύκτωρ ήταν οι τρεις γιοι του Βασιλειά Πτερελάου που καταγόταν από τον Δία. Η σύζυγος του Οδυσσέα ήταν η Πηνελόπη κόρη του βασιλειά Ικάριου και της Πολυκάστης.
Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια του Ομήρου σίγουρα δεν θα μπορούσαν να γραφτούν σ ένα περιορισμένο χώρο. Είναι όμως τα δύο έργα του μεγάλου ιστορικού που έκαναν γνωστά παγκόσμια την ιστορία αυτού του τόπου. Είναι τα έργα που ενώ πέρασαν αιώνες κατακτητές διάφοροι στο νησί άφησαν αναλλοίωτα, ονόματα και τοπωνύμια ως τις μέρες μας. Είναι τα έργα έπη του Ομήρου που αποδεικνύουν ότι η Ιθάκη είναι η πατρίδα του Οδυσσέα.

 

 

Επιπλέον όμως πολλά ευρήματα και κυρίως νομίσματα με την κεφαλή του Οδυσσέα, ένας θησαυρός 28 αργυρών νομισμάτων βρέθηκε κατά τους νεότερους χρόνους σ’ ένα σπίτι και μαρτυρούν την άνθηση την οικονομική. Ενώ μεγάλος αριθμός ανθημάτων προέρχεται και απ’ το σπήλαιο της Πόλης. Ανάμεσά τους ένα πήλινο προσωπείο με την επιγραφή ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ.

Κέρκυρα

Ποιά είναι η Κέρκυρα;

Corfu Nightscapes - A Company of Stars, 4Κ-Timelapse,  Music: John Miliadis
Πόλη Κέρκυρας Παλιό & Νέο Φρούριο   Corfu Old Town  Old & New Fortress  4K Ultra HD  mavic pro

Η Κέρκυρα, ένα από τα ομορφότερα νησιά στην Ελλάδα, ίσως το πιο πράσινο με την πυκνότερη βλάστηση αλλά και με το πιο πυκνό οδικό δίκτυο, ένα νησί με μεγάλη και σπουδαία ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ελληνικό πολιτισμό και παράδοση για περισσότερα από 3000 χρόνια.

Κέρκυρα Ποντικονήσι

Η Κέρκυρα έχει κατοικηθεί από τους παλαιολιθικούς ακόμα χρόνους, πολύ αργότερα έζησαν εδώ οι γνωστοί από την Οδύσσεια Φαίακες, γι αυτό έχει και το όνομα νησί των Φαιάκων η Φαιακία, ο Όμηρος την αναφέρει και ως Σχερία, κάποτε αναφερόταν και ως Δρέπανον και αυτό λόγω του δρεπανοειδούς σχήματός της.

Ακολούθησε το 775 π.χ η αποίκηση από τους Δωριείς της Ερέτριας ενώ λίγο αργότερα γύρω στα 750 π.χ ήρθαν οι επίσης Δωριείς Κορίνθιοι.

Παλαιοκαστρίτσα Κέρκυρας

Σιδάρη Κέρκυρας



Όρος Παντοκράτορας

Μουσείο παλαιόπολης Κέρκυρας

Αχίλλειο Κέρκυρας

Σινοιαπωνικό μουσείο Κέρκυρας

 

Βίδο Κέρκυρας

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ  ΧΑΡΤΗΣ  ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ :
ΜΙΑ  ΑΛΛΗ  ΜΑΤΙΑ  ΣΤΑ  ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ  ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 4 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ.(HD)

 

Ο  ΤΟΠΟΣ  ΜΑΣ : ΤΑ  ΦΥΣΙΚΑ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  ΤΟΥ

 

Η Κέρκυρα είναι ένα από τα βορειότερα και δυτικότερα νησιά της Ελλάδας και του Ιονίου Πελάγους. Βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας, κοντά στις Ηπειρωτικές ακτές. Οι βορειοανατολικές της ακτές πλησιάζουν αρκετά (περ. 2 χιλιόμετρα) τις ακτές των Αγίων Σαράντα της Αλβανίας. Αποτελείται από τρεις Δήμους που περιλαμβάνουν και τα μικρότερα νησιά Οθωνοί, Ερεικούσσα και Μαθράκι.[1]

Έχει σχήμα μακρόστενο, πλατύτερο στο βόρειο τμήμα της, ενώ στενεύει προς τον νότο. Τα παράλιά της έχουν συνολικό μήκος 217 χιλιόμετρα και σχηματίζουν αρκετούς όρμους και ακρωτήρια. Το έδαφός της είναι κυρίως ορεινό, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα. Οι ξένοι την αποκαλούν Κορφού (αγγλ: Corfu), κατά παραφθορά του βυζαντινού της ονόματος Κορυφώ, από τις δύο κορυφές που φαίνονται καθώς πλησιάζει ο επισκέπτης στο νησί. Υψηλότερες κορυφές είναι αυτή του όρους Παντοκράτορας (η αρχαία Ιστώνη, 914 μ.) και το Στραβοσκιάδι (849 μ.). Άλλες κορυφές είναι οι Βίγλες, η Τσούκα, οι Πυλίδες (ή Φυλλίδες), Άγιοι Δέκα και Σταυρός. Μικρά ποτάμια υπάρχουν στην Κέρκυρα, όπως ο Μεγαλοπόταμος, ο Τυφλός, ο Μεσογγής (ο μεγαλύτερος), το ποτάμι στην περιοχή της Λευκίμμης. Η μεγαλύτερη λίμνη είναι η Κορισσία (ή των Κορισσίων) με έκταση 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Επίσης υπάρχει και η λιμνοθάλασσα Χαλκιοπούλου στα νότια της πόλης της Κέρκυρας.

  • Η Κέρκυρα είναι γνωστή για το καταπράσινο τοπίο της.
  • Για τις ατελείωτες και όμορφες αμμώδεις παραλίες.
  • Τη μεγάλη, συναρπαστική και ταραχώδη ιστορία της.
  • Επίσης από τα όμορφα αξιοθέατα.
  • Είναι το πιο πυκνοκατοικημένο Ελληνικό νησί.
  • Από τα πολλά και μοναδικά μνημεία που άφησαν πίσω τους οι αποικιοκράτες.
  • Τη φανταστική Κουζίνα επηρεασμένη από τη βενετσιάνικη.
  • Την ισχυρή τουριστική υποδομή με εξαιρετικά πολυτελή ξενοδοχεία μεταξύ των καλύτερων στην Ελλάδα.
  • Η πόλη της Κέρκυρας είναι η μοναδική Καστρόπολη στην Ελλάδα, μια πόλη που περιβάλλεται από τα τείχη των κάστρων της.
  • Ήταν το πρώτο ελληνικό νησί που άνοιξε τις πόρτες του στους πρώτους τουρίστες.
  • Η Κέρκυρα είχε το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο από το 1823 που λειτουργεί ακόμα σήμερα. Την Ιόνιο Ακαδημία.
  • Η πρώτη εμπορική τράπεζα στην ελληνική επικράτεια ήταν εδώ. Η Ιονική τράπεζα.
  • Επίσης, το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική επικράτεια λειτουργούσε εδώ πριν από το 1860.
  • Το πρώτο θέατρο στη σύγχρονη Ελλάδα ήταν στην Κέρκυρα.
  • Η μεγαλύτερη πλατεία στα Βαλκάνια είναι η πλατεία Σπιανάδα.
  • Αυτό το νησί είναι το μέρος με τη μεγαλύτερη μουσική και πνευματική παράδοση στην Ελλάδα.
  • Η Κέρκυρα διαθέτει το μοναδικό παλάτι γεωργιανού στυλ εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, το Παλάτι των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου.
  • Η Κέρκυρα ήταν η γενέτειρα πολλών γαλαζοαίματων της Ευρώπης, όπως ο Πρίγκιπας του Εδιμβούργου Φίλιππος
  • Η οικογένεια Ντάλερ ήταν κάτοικοι της Κέρκυρας από το 1936 έως το 1940
  • Εδώ βρίσκεται η μοναδική ομάδα κρίκετ στην Ελλάδα.
  • Για την παλιά πόλη της Κέρκυρας. Ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που διατηρεί έναν σπάνιο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα με βενετσιάνικες, αγγλικές και γαλλικές επιρροές.
  • Και από το γεγονός ότι αυτό το νησί δεν ένιωσε ποτέ την οθωμανική καταπίεση.
Πρόκειται για μια τράπεζα ηλεκτρονικών εργαλείων, ασκήσεων, οπτικοακουστικού υλικού, χωρισμένο ανά τάξη, μάθημα και διδακτική ενότητα. Έτσι ο εκπαιδευτικός μπορεί απλώς να μπαίνει στην ενότητα που έχει να διδάξει την κάθε ημέρα και να χρησιμοποιεί το υλικό, είτε μέσω προτζέκτορα/διαδραστικού πίνακα, είτε να το διαμοιράζει με link στους μαθητές του, ή ακόμα και να κατεβάζει αρχεία και να τα μεταφορτώνει στην προσωπική του σελίδα στο e-me, ώστε να δημιουργεί το προσωπικό του αρχείο.

Πρόκειται για υλικό που δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο την περίοδο της καραντίνας από συναδέλφους εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα και ταξινομήθηκε, ώστε να είναι ανοικτό και προσβάσιμο σε όλους.

Για επικοινωνία μέσω email

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα 
FB / Instagram / Twitter / Pinterest
Κύλιση προς τα επάνω