lessons / E-wall

Ένα project φτιαγμένο από Εκπαιδευτικούς

Η φύση είναι το σπίτι μας

Οικοσυστήματα της Ελλάδας

Οικοσύστημα: όλοι οι φυτικοί και οι ζωικοί οργανισμοί μιας περιοχής, καθώς και οι σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ αυτών και μεταξύ των αβιοτικών στοιχείων (νερό, χώμα, αέρας, θερμοκρασία κ.λπ.) της περιοχής
Αβιοτικό: κάθε στοιχείο που δεν έχει ζωή
Βιοτικό: κάθε στοιχείο που έχει ζωή, δηλαδή κάθε φυτικός και ζωικός οργανισμός
Πόροι: τα βιοτικά και αβιοτικά στοιχεία μιας περιοχής, τα οποία χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να καλύψει τις ανάγκες του
Ελληνικά οικοσυστήματα
Η χώρα μας λόγω του πολύμορφου ανάγλυφου της έχει ποικίλα και ενδιαφέροντα οικοσυστήματα. Ο ταξιδιώτης του ελληνικού χώρου κατά την περιήγηση του συναντά ορεινάπεδινάνησιωτικά και θαλάσσια οικοσυστήματα αξεπέραστου κάλλους. Στους τόπους αυτούς τα είδη της χλωρίδας και της πανίδας συμβιώνουν αρμονικά. Πολλά είναι τα σπάνια ζώα και φυτά που προκαλούν το θαυμασμό, αλλά και έχουν ανάγκη προστασίας από την εξαφάνιση.

Έμβιοι – Άβιοι οργανισμοί

Υπάρχουν πολλοί τύποι οικοσυστημάτων. Ενδεικτικά:

  • θαλάσσια οικοσυστήματα
  • χερσαία οικοσυστήματα (δασικά οικοσυστήματα, αγροτικό οικοσύστημα, έρημος, οικοσύστημα πόλης)
  • παράκτια οικοσυστήματα
  • υγρότοποι (βάλτος, ποτάμι, λίμνη, λιμνοθάλασσα)

Στη θάλασσα ονομάζονται θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ όσα είναι κοντά σε ακτές αποκαλούνται παράκτια οικοσυστήματα, ενώ στην ξηρά ονομάζονται χερσαία οικοσυστήματα. Όταν σε μια έκταση ξηράς υπάρχουν μόνο γεωργικές καλλιέργειες, τότε μιλάμε για ένα αγροτικό οικοσύστημα. Υπάρχουν, επίσης, και τα οικοσυστήματα των γλυκών υδάτων, οι υγρότοποι. Ο ρόλος των τελευταίων είναι σημαντικός, καθώς παρέχουν τροφή και προστασία σε ένα μεγάλο αριθμό πτηνών, θηλαστικών, ψαριών και άλλων οργανισμών.
Δασικό οικοσύστημα είναι το οικοσύστημα των φυτών και ζώων, στο οποίο κυριαρχούν τα δενδρώδη δασικά είδη. Τα κυριότερα δασικά είδη των ελληνικών δασών είναι: οι δρυς κατά 35% , τα πεύκα κατά 25% ,τα έλατα 19%, οι οξιές κατά 10% και καστανιές 2%.

ΕΝΤΟΜΑ

((ΠΕΓΙΔΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ))

 

Οικοσυστήματα του τόπου μας

Ένας όρος επίσης που χρησιμοποιείται για να δηλώνει τις σχέσεις μεταξύ των παραγόντων ενός οικοσυστήματος είναι και η τροφική αλυσίδα. Αν π. χ. υπάρχουν αρκετά φυτά σε μια περιοχή, τότε παράγεται τροφή για τα φυτοφάγα ζώα και αυτά με τη σειρά τους αποτελούν τροφή για τα σαρκοφάγα. Η έλλειψη ή η εξαφάνιση ενός κρίκου της αλυσίδας δημιουργεί κινδύνους και για τους υπόλοιπους κρίκους – οργανισμούς.

Οικοσυστήματα του τόπου μας

Τροφικές αλυσίδες

Ελληνικοί υγρότοποι
1. Δέλτα Έβρου
2. Λίμνη Ισμαρίδα και λιμνοθάλασσες Ροδόπης (παλιότερη ονομασία: Λίμνη Μητρικού και σύμπλεγμα λιμνών)
3. Λίμνη Βιστονίδα και Πόρτο Λάγος
4. Δέλτα Νέστου
5.Λίμνες Βόλβη και Κορώνεια (Λαγκαδά)
6. Τεχνητή λίμνη Κερκίνη
7. Δέλτα ποταμών Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και Αλυκή ΚίτρουςΠιερίας
8. Λίμνη Μικρή Πρέσπα
9. Αμβρακικός κόλπος
10. Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
11. Λιμνοθάλασσα Κοτύχι και δάσος Στροφυλιάς

Εθνικοί δρυμοί

Εθνικός δρυμός (ή εθνικό πάρκο) = μια σχετικά μεγάλη περιοχή όπου υπάρχουν είδη φυτών και ζώων, γεωμορφολογικοί σχηματισμοί και οικοσυστήματα που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον ή υπάρχον φυσικά τοπία μεγάλης ομορφιάς. 

Εθνικοί Δρυμοί

1. Εθνικός δρυμός Πρεσπών
2. Εθνικός δρυμός Ολύμπου
3. Εθνικός δρυμός Βίκου-Αώου4. Εθνικός δρυμός Πίνδου (Βάλια Κάλντα)5. Εθνικός δρυμός της Οίτης7. Εθνικός δρυμός Πάρνηθας8. Εθνικός δρυμός Σουνίου
9. Εθνικός δρυμός Αίνου
10. Εθνικός δρυμός Σαμαριάς

Εθνικοί δρυμοί – Υγρότοποι – Θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας

Στην Ελλάδα, εξαιτίας του πολύμορφου ανάγλυφού της υπάρχει μεγάλη ποικιλία οικοσυστημάτων. Σε αυτά συναντάμε πολλά σπάνια φυτά και ζώα, που δυστυχώς όμως απειλούνται με εξαφάνιση και χρειάζονται προστασία.
Για να διασωθούν από την εξαφάνιση ορισμένες περιοχές της Ελλάδας προστατεύονται με ειδικές συμβάσεις. Μια από αυτές είναι η συνθήκη Ραμσάρ. Σε αυτήν έχουν ενταχθεί υγρότοποι και εθνικοί δρυμοί της πατρίδας μας.

Διαδρομές της γύρης, ταξίδια των σπόρων.
O πολλαπλασιασμός των φυτών

 

 

 

Αρνητικές παρεμβάσεις του ανθρώπου στα οικοσυστήματα είναι:

 

 

 

 

Πρόκειται για μια τράπεζα ηλεκτρονικών εργαλείων, ασκήσεων, οπτικοακουστικού υλικού, χωρισμένο ανά τάξη, μάθημα και διδακτική ενότητα. Έτσι ο εκπαιδευτικός μπορεί απλώς να μπαίνει στην ενότητα που έχει να διδάξει την κάθε ημέρα και να χρησιμοποιεί το υλικό, είτε μέσω προτζέκτορα/διαδραστικού πίνακα, είτε να το διαμοιράζει με link στους μαθητές του, ή ακόμα και να κατεβάζει αρχεία και να τα μεταφορτώνει στην προσωπική του σελίδα στο e-me, ώστε να δημιουργεί το προσωπικό του αρχείο.

Πρόκειται για υλικό που δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο την περίοδο της καραντίνας από συναδέλφους εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα και ταξινομήθηκε, ώστε να είναι ανοικτό και προσβάσιμο σε όλους.

Για επικοινωνία μέσω email

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα 
FB / Instagram / Twitter / Pinterest
Κύλιση προς τα επάνω