Πρέπει ή όχι τα παιδιά να κοιμούνται το μεσημέρι; Της Φωτεινής Κούτνα

Πρέπει ή όχι τα παιδιά να κοιμούνται το μεσημέρι; Της Φωτεινής Κούτνα

Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 μηνών έως 2 ετών χρειάζονται περίπου 11 – 14 ώρες ύπνου σε ένα 24ωρο ενώ μέχρι τους 18 μήνες, συνιστάται ένα παιδί να κοιμάται το πολύ για μία ώρα,  μόνο μια φορά την ημέρα .Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο μεσημεριανός ύπνος πέρα από την ηλικία των δύο ετών είναι εντελώς άχρηστος !

Μάλιστα τονίζουν πως αυξάνει τον χρόνο που χρειάζεται ένα παιδί για να κοιμηθεί και μειώνει τη συνολική διάρκεια του ύπνου τη νύχτα. Όμως αν το σημερινό παιδί της ελληνικής οικογένειας σηκώνεται στις  7 το πρωί για να πάει σχολείο στις, 08.00 κι ως εκείνη την ώρα έχει να ακολουθήσει το ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα και μια στίβα εξωσχολικές δραστηριότητες που συνήθως αρζίζουν αμέσως μετά το σχολείο, αντέχει ως τις 21.00…; Ένας Οδηγός για | Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής υγείας!!

Σύμφωνα με μία νέα αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα, τα παιδιά που κοιμούνται από 30 έως 60 λεπτά το μεσημέρι, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, εμφανίζουν καλύτερη διάθεση, ανώτερη ακαδημαϊκή επίδοση και μειωμένα προβλήματα συμπεριφοράς. Ο ερευνητής Άντριαν Ρέιν, νευροεγκληματολόγος του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, τόνισε πως «τα παιδιά τετάρτης, πέμπτης και έκτης δημοτικού, δέκα έως δώδεκα ετών, που παίρνουν έναν υπνάκο μέσα στην ημέρα, παρουσιάζουν βελτιωμένη διάθεση, καλύτερο αυτοέλεγχο, έχουν περισσότερο θάρρος, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) και λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς».

Από την άλλη πλευρά, το περιοδικό Archives of Disease in Childhood αναφέρει πως οι γονείς φαίνεται ότι το ενθαρρύνουν αντί να το αποθαρρύνουν όλο αυτό, συνεχίζοντας να βάζουν τα παιδιά για ύπνο το μεσημέρι, πιστεύοντας ότι τους κάνει «καλό!». Όποιον γονέα και να ρωτήσετε, θα σας πει με σιγουριά ότι ο μεσημεριανός ύπνος έχει πολλαπλά οφέλη για το παιδί, ιδιαίτερα όσον αφορά στη διάθεση, την ενέργεια, αλλά και την απόδοσή του στο σχολείο.

Την ερώτηση του τίτλου όμως ευστοχότερα την απαντούν τα παιδιά από μόνα τους. Η ηλικία που ένα παιδί θα σταματήσει να κοιμάται το μεσημέρι εξαρτάται από το ίδιο το παιδί. Υπάρχουν παιδιά του δημοτικού που τους αρέσει περιστασιακά να κοιμούνται λίγο το μεσημέρι. Άλλα παιδιά δεν κοιμούνται το μεσημέρι, αλλά τους αρέσει να χαλαρώνουν για κάποια ώρα στον καναπέ πχ διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση.

Είναι σημαντικό, ο μεσημεριανός ύπνος να σταματήσει ομαλά, εφόσον το παιδί είναι έτοιμο για μια τέτοια αλλαγή.

Ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα στην ιδιωτική εκπαίδευση στις ΗΠΑ: ο εμβληματικός νόμος CIvil Rights Act του 1964 / ΟΙΕΛΕ

Προσωπικά δεδομένα – Οδηγός για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) για σχολεία και εκπαιδευτικούς

 

Κάθε παιδί, έχει τους δικούς του βιορυθμούς και σίγουρα δεν υπάρχει γενικός κανόνας που να ισχύει για όλα τα νήπια. Έτσι λοιπόν, παρατηρώντας τις κινήσεις και τις αντιδράσεις του παιδιού, θα καταλάβετε πότε είναι έτοιμο να κόψει το μεσημεριανό ύπνο. 

 

Πρόκειται για μια τράπεζα ηλεκτρονικών εργαλείων, ασκήσεων, οπτικοακουστικού υλικού, χωρισμένο ανά τάξη, μάθημα και διδακτική ενότητα. Έτσι ο εκπαιδευτικός μπορεί απλώς να μπαίνει στην ενότητα που έχει να διδάξει την κάθε ημέρα και να χρησιμοποιεί το υλικό, είτε μέσω προτζέκτορα/διαδραστικού πίνακα, είτε να το διαμοιράζει με link στους μαθητές του, ή ακόμα και να κατεβάζει αρχεία και να τα μεταφορτώνει στην προσωπική του σελίδα στο e-me, ώστε να δημιουργεί το προσωπικό του αρχείο.

Πρόκειται για υλικό που δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο την περίοδο της καραντίνας από συναδέλφους εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα και ταξινομήθηκε, ώστε να είναι ανοικτό και προσβάσιμο σε όλους.

Για επικοινωνία μέσω email

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα 
FB / Instagram / Twitter / Pinterest
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”.Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας.Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Ίσως σας ενδιαφέρουν…