Χρονογραμμή Βυζαντινής Ιστορίας για Ε’ Δημοτικού και Β’ Γυμνασίου

Χρονογραμμή Βυζαντινής Ιστορίας για Ε’ Δημοτικού και Β’ Γυμνασίου

Η δημιουργία μιας χρονογραμμής αποτελεί μια διαδραστική και εποικοδομητική μέθοδο για την επανάληψη της Βυζαντινής Ιστορίας για μαθητές Ε’ Δημοτικού και Β’ Γυμνασίου.

Επανάληψη στην Ιστορία μέσω Χρονογραμμής απο την φιλόλογο Κωνσταντίνα Σαιτ

Ένας τρόπος για να προετοιμαστούν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας για τις εξετάσεις ή απλώς να επαναλάβουν μέρος της ύλης της τάξης τους, είναι να δημιουργήσουν μια Χρονογραμμή με τις χρονολογίες που θεωρούμε σημαντικές και θα θέλαμε να θυμούνται.
Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να τους δώσουμε ένα φυλλάδιο με τις χρονολογίες αυτές. Μπορούμε να αναθέσουμε στα παιδιά να τη συμπληρώσουν ως επαναληπτική εργασία στο σπίτι. Στη συνέχεια, κάθε παιδί θα αναλάβει να παρουσιάσει μία χρονολογία, το γεγονός και σημαντικά στοιχεία σε σχέση με αυτό.
Εναλλακτικά, μπορούμε να χωρίσουμε τα παιδιά σε ομάδες και καθεμιά να αναλάβει να συμπληρώσει οριζόμενο τμήμα της Χρονογραμμής με λέξεις κλειδιά. Στη συνέχεια, κάθε μέλος της ομάδας θα αναλάβει να παρουσιάσει ένα γεγονός, θυμίζοντας σημαντικά στοιχεία σχετικά με αυτό.
Η συμπλήρωση θα μπορούσε να γίνει και με μια ψηφιακή εφαρμογή (π.χ. Timeline της e-me content) ή και τμηματικά στον πίνακα.
Η ψηφιακή χρονογραμμή ή φωτογραφίες της χρονογραμμής του πίνακα θα μπορούσαν να αναρτηθούν στην ηλεκτρονική μας τάξη ως επαναληπτικό υλικό.
Ενδεικτικό παράδειγμα για την Ιστορία Β΄ Γυμνασίου εδώ:
Έντυπο φυλλάδιο (μπορούμε να το αντιγράψουμε σε έγγραφο κειμένου και να το τροποποιήσουμε):
Επεξεργάσιμη ψηφιακή χρονογραμμή : https://content.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=1360822
Μια τέτοιου είδους διερευνητική επανάληψη ενδείκνυται για όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Πρόκειται για μια τράπεζα ηλεκτρονικών εργαλείων, ασκήσεων, οπτικοακουστικού υλικού, χωρισμένο ανά τάξη, μάθημα και διδακτική ενότητα. Έτσι ο εκπαιδευτικός μπορεί απλώς να μπαίνει στην ενότητα που έχει να διδάξει την κάθε ημέρα και να χρησιμοποιεί το υλικό, είτε μέσω προτζέκτορα/διαδραστικού πίνακα, είτε να το διαμοιράζει με link στους μαθητές του, ή ακόμα και να κατεβάζει αρχεία και να τα μεταφορτώνει στην προσωπική του σελίδα στο e-me, ώστε να δημιουργεί το προσωπικό του αρχείο.

Πρόκειται για υλικό που δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο την περίοδο της καραντίνας από συναδέλφους εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα και ταξινομήθηκε, ώστε να είναι ανοικτό και προσβάσιμο σε όλους.

Για επικοινωνία μέσω email

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα 
FB / Instagram / Twitter / Pinterest
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Ίσως σας ενδιαφέρουν…